Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 5:33 pm Temat postu: Antycypacja
Może ktoś znalazł conajmniej dwa identyczne zadania dwóch, a nawet i więcej autorów? Ja miałem okazję rozwiązać kilka tych samych kompozycji od różnych autorów
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 5:39 pm Temat postu:
1.Se5! i mat hetmanem na h6 lub g4 _________________ Pewność, że Bóg istnieje, pewność, która nadaje sens życiu, jest znacznie bardziej pociągająca niż możność czynienia zła bezkarnie.
Ja jestem ciekawy, czy to świadome plagiaty, czy może ktoś kiedyś przez przypadek dopisał w jakiejś z książek lub czasopism inne nazwisko i tak poszło w świat (wiadome, że w książkach z zadaniami, dużo autorów podpiera się innymi książkami).
Ja jestem ciekawy, czy to świadome plagiaty, czy może ktoś kiedyś przez przypadek dopisał w jakiejś z książek lub czasopism inne nazwisko i tak poszło w świat (wiadome, że w książkach z zadaniami, dużo autorów podpiera się innymi książkami).
A może rzeczywiście dwaj różni szachiści opracowali podobne zadanie. W końcu:
Loyd 1877 Rohr 1906
daty publikacji świadczą o tym że panowie nie mieli dostępu do internetu, telewizji a w radiu chyba diagramu się chyba nie ustawi?
A może rzeczywiście dwaj różni szachiści opracowali podobne zadanie. W końcu:
Loyd 1877 Rohr 1906
daty publikacji świadczą o tym że panowie nie mieli dostępu do internetu, telewizji a w radiu chyba diagramu się chyba nie ustawi?
Bez wątpienia, ale już w tamtych czasach istniał druk... Nie wiem zupełnie z jakich źródeł pochodzą informacje o tych pozycjach(chodzi o te najstarsze), ale jest przecież możliwe, że jakiś autor/gazeta opublikowała powyższe diagramy błędnie (takie błędy nawet dziś się zdarzają) przypisując nazwiska autora. Wieści poszły w świat, kolejni wydawcy zaczęli kopiować i publikować w swoich książkach i tak dotrwaliśmy do dzisiejszych czasów.
Zakładam też możliwość plagiatu, ale nie chce mi się wierzyć, że w tamtym okresie jakiś szachista mógłby się jego dopuścić.
Nie zakładam natomiast, że dwóch autorów wpadło na 2 identyczne pomysły.
Jeśli zaś chodzi, o pozycje z przestawionym hetmanem, to tutaj można powiedzieć, że są to 2 różne zadania, aczkolwiek mogło dojść do zaczerpnięcia pomysłu
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 2:12 pm Temat postu:
Kompozycje z niewielką ilością bierek to zadania dosyć łatwe do utworzenia nieświadomego plagiatu, dlatego według mnie jest bardzo prawdodobne, że zadania są wiarygodne lecz poprostu przypadkowe
A oto kolejna antycypacja, jednak tym razem możecie być trochę zaskoczeni, z resztą sam jestem ciekaw, czy polski autor jest tego świadomy. Niestety nie znam dokładnych dat autorów, jednak jestem pewien, iż autor po lewej ułożył zadanie wcześniej
Podobne zadanie (z takim zakończeniem) widziałem ok. roku 1997 w Mysłowicach. Zygfryd Śliwiński pokazywał je juniorowi (Górnik 09 Mysłowice). Miało coś z 5 posunięć. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński