Kupiłem tą książkę podczas ostatnich mistrzostw Warszawy. Fajna książka w sam raz dla mnie czyli na poziomie III kategorii chociaż zapewne i słabsi i mocniejsi gracze z niej mogą korzystać.
Witam od niedawna (3tyg)zabrałem się poważnie za szachy kiedyś w dzieciństwie grałem troche z rodziną . Poszukuje jakiś dobych książek dot. otwarć szachowych taktyk itd. narazie namieżyłem coś takiego
powiedzcie mi czy początkujący moze coś z niej wynieść , mam też problem z wyborem odpowiedniej lektury dot. debiutów dlatego liczę na pomoc , z góry dzięki za propozycje.
Dzięki za wszystkie posty, dzięki którym kupiłem fajne książki z RM-u.
Skorzystałem z promocji i nabyłem następujące pozycje:
-Nowoczesne końcówki
-Strategia szachowa
-Ocena pozycji i planowanie
-Sztuka ataku
-Capablanka
-Alechin
Przejrzałem je i wszystkie są super, jedynie gorsza jest Strategia..., ale może tylko wydaje się za prosta.
Dzięki szczególne za te dwie ostatnie, które zacząłem przerabiać.
Wysłany: Nie Maj 31, 2009 1:20 pm Temat postu:
A co myśłicie o książkach z serii "Szkoła przyszłych mistrzów" M. Dworeckiego. Ja niedawno nabyłem "Metody przygotowania debiutowego" i mimo, iż jestem tylko amatorem/hobbystą i nie marzę o wielkich osiągnięciach w szachach, oceniam dydaktyczne wartości tej książki bardzo wysoko. Pozatym nie jest ona aż tak trudna (przynajmniej do IV rozdziału ) a wiele ciekawych rzeczy można się z niej dowiedzieć.
I tutaj mam prośbę: możecie napisać czy pozostałe książki tej serii mają podobną konstrukcję i "walory"?
Szczególnie interesuje mnie "Rozwój twórczego myślenia", dlatego gdyby ktoś mógł zamieścić np. spis treści tej właśnie książki ...
właśnie nabyłem książkę pt.: Legendarny Robert Fischer (z wyd. PENELOPA).
jej konstrukcja przedstawia się tak:
1. pozycja na diagramie + info którym kolorem należy ruszyć.
2. następnie "rozwiązanie" diagramu, ale nie są to kombinacje z kilku ruchów.. tylko jakiś jeden motyw ("charakteryzujący styl gry Fischera") i dalszy przebieg partii.
3. półkolumnowy opis przeciwnika Bobby'ego i całego meczu/partii/turnieju..
wygląda ciekawie, ale liczyłem na coś bardziej "biograficznego"
miał ktoś z was w rękach "Schematy matów" - cienka książeczka z wyd. RM.. chciałbym wiedzieć, jakież to pozycje są tam przedstawione - dla początkujących, czy dla średnich?
w "Sztuce ataku" Vukovica też jest trochę "typowych matów" przedstawionych. to coś podobnego?
Nie miałem w rękach książki "Schematy matów", ale wiem co w niej jest. Jeśli nie jesteś początkującym szachistą to nie znajdziesz w niej niczego dla siebie. Książka składa się z matów wykonanych poszczególnymi bierkami, po kilkanaście przykładów z każdego rodzaju. Są to typowe, ustawione już maty, nie zaś zadania typu np. mat w #1.
Aha, nie wiem czy RM wydało tę książkę, ja opisałem książkę wyd. Arden. _________________ "Forbidden in Heaven and useless in Hell"
Ja niedawno nabyłem książkę "Ogień na szachownicy". Polecam ją szachistom o poziomie taktyki co najmniej ok. 2000. Gdybym kupił ją gdzieś ze 3 lata temu, to nic bym z niej nie zrozumiał. Książka dla co najmniej średniozaawansowanych moim zdaniem. Jak ktoś jest w miarę dobry z zakresu taktyki, lubi grę kombinacyjną, to jak najbardziej polecam. Dodatkowo w polskim wydaniu można się sprawdzić rozwiązując zadania z działu "Zagraj jak Szirow". Pierwszy dział jest prosty, drugi dość trudny, trzeci- bardzo trudny jeśli się chce rozwiązać w pamięci zadanie aż do końca.
Oprócz tego jeśli ktoś lubi wariant Botwinnika w słowiance, to jest tam dział temu poświęcony.
Pozostałe działy to ciekawe, pełne taktyki i precyzyjnych obliczeń partie Szirowa.
w "Sztuce ataku" Vukovica też jest trochę "typowych matów" przedstawionych. to coś podobnego?
Są tam wzory matów . Są też dużo ciekawsze rzeczynp. Atak na króla w centrum, rola linii i przekątnych w ataku na roszadę, atak na fianchetto i na pozycję długiej roszady, Klasyczna ofiara gońca na h7 itp. _________________ RKS Mat Ruda Śląska III Kategoria
Jeszcze raz zadam swoje pytanie, czy ksiazki pt :
"Nowoczesne koncowki"
"Gambit Evansa"
"Jak zrealizowac niewielka przewage"
"Ocena pozycji i planowanie"
"Jak rozpoczac partie szachowa cz. C debiuty zamkniete"
Autorow podalem 2 posty wczesniej. Korzystal ktos z was kiedys z ktorejs z tych ksiazek? Jesli tak, to poprosze opinie
Z gory dzieki _________________ RKS Mat Ruda Śląska III Kategoria
W moim posiadaniu jest książka M. Euwe "Ocena pozycji i planowanie". Jestem z niej zadowolony. Uważam, że jest to bardzo dobra książka. Posiada ona dużo objaśnień i jest bardzo dużo części opisowej poza podaniem wariantów, czy też innych możliwości. _________________ "Przed końcówką bogowie stworzyli grę środkową". Siegbert Tarrasch. http://cafedelaregence.blog.interia.pl
posiadam "Gambit Evansa", ale ciężko się to "czyta"..
to raczej ksiażka encyklopedyczna, dla kogoś, kto już gra ten debiut.
sam debiut mnie interesuje, ale książka ma prawie same warianty - lubię słowne opisy,także mnie nie porwała..
zapraszam do wątku GAMBIT EVANSA, jeśli coświesz/chcesz siędowiedzieć
zaznaczę obecność pozycji nieco innej niż o debiutach -
W poszukiwaniu doskonałości: Sztuka uczenia się (Waitzkin Josh);
jeśli ktoś oglądał "Szachowe dzieciństwo" to wie o co biega
główny bohater tego filmu JOSHUA WAITZKIN opowiada, jak wyglądały jego szachowe początki - przeczytałem prawie 100stron (z 300) i jak na razie to autobiografia (w dużej mierze zgodna z filmem);
podobno w dalszej części autor skupia się na procesie uczenia się, co jest głównym celem książki..
cztyał ktoś?
i jeszcze jedna książka poniekąd związana z szachami:
Jak życie naśladuje szachy (Kasparov) - tego nie czytałem, czeka na swoją kolej.. jednak chyba warto odnotowaćjej obrecność na rynku.