Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Książka - Debiuty ( z opisem błędów )

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
airells
Nowy

PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 10:49 pm
Temat postu: Książka - Debiuty ( z opisem błędów )
Odpowiedz z cytatem

Witajcie ostatnio zawziąłem się na szachy , szukam książki dotyczącej debiutów , jednak nie chciałbym takie w której opisane są tylko posunięcia , fajnie jakby też było wyjaśnione jaką mi zaletę daje np złe posunięcie przeciwnika , brak reakcji na mój ruch itp .

Z góry dzięki za poradę Smile

M. Litmanowicz , seria "Jak rozpocząć partię szachową" jest ok ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Sebastian88
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Lut 11, 2010 10:05 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Słabiutka, lepsze są książki J. Konikowskiego, np: Szybki kurs Debiutów,
Bardzo dobre są Monografie debiutowe, np: Anatolij Macukiewicz: Gambit Evansa, albo Jan Piński Wraz z Kolegą Atak f3!? W obronie Caro - Kann.

Te książki moim zdaniem są dużo lepsze. Cóż, ale każdy może mieć własną opinię.

Blind
Nowy

PostWysłany: Sob Lut 27, 2010 9:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Książki Litmanowicz z serii "Jak rozpocząć partię szachową" wcale nie są takie słabe (oczywiście jeśli chodzi o zbiórki o rożnych debiutach). W książce autorka przedstawia ogólne zasady gry w debiucie, koncepcje otwarć, opis najpopularniejszych debiutów, zarówno od strony ataku, jak i obrony. Każdy debiut zilustrowany jest kilkoma partiami. W tych przykładach pokazany jest zastosowany plan w grze środkowej i jego realizacja. W każdym rozdziale znajduję się kilka przykładowych partii z wykorzystanymi błędami debiutowymi (coś co cie interesuje) To tyle reklamy:)

A teraz szczerze powiedziawszy to nie wiem czy jest jaka zbiórka o różnych debiutach, która by spełniła twoje oczekiwania. Ratują cię raczej książki o konkretnych debiutach (czyli jeden debiut = jedna książka lub więcej). Tyle tylko że jest jeszcze jedna kwestia. Czy osoba początkująca, zaczynająca przygodę z szachami powinna aż tak zagłębiać się w debiuty? Wypływać na głęboką wodę? Nie wiem, ale materiału jest tyle, że się można się zniechęcićSmile
Powrót do góry

Kaczmar
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Lut 27, 2010 10:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A ja polecam poniższą serię: http://www.newinchess.com/Chess_Opening_Essentials_Vol__1__2__3___4-p-1930.html
Wprawdzie na razie mam tylko pierwszy tom z całej serii ale nie znalazłem do tej pory żadnej książki która by zbliżyła się poziomem do powyższej. Niestety jest też wada - cena.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 1